tiistai 17. joulukuuta 2013

Ne nimet

(Pahoittelen, jos postaus tuottaa Sinulle mielipahaa. Tämä on kuitenkin vain minun mielipiteeni.)

Hamsteri on siitä hauska eläin, että sille sopii vaikka millanen nimi. Ei tarvi välttämättä olla nimi ollenkaan, voi olla vanha suomalainen nimi, ulkomaalainen pitkä ja vivahteikas... Hamsterista on niin moneksi!

Mutta mikä perkele siinä on että silti ihmiset nimeää karvaperseensä kerta toisensa jälkeen jollakin nimihirviöllä kuten Hamtaro, Nappi, Hamsu, Viuhti, Hamu, Vili, Namu... HYVÄ ON. Ne on aika hamsterimaisia nimiä ja joku elukka nyt sattuu olemaan sellainen että sen nimeksi sopii vaan se kulahtanut Vili Vilperi, mutta inhottaa lähinnä se, ettei ihmiset edes yritä käyttää mielikuvitusta.

Väkisinhän näitä tällasia nimiä tulee, jotka on sit tosi ominaisia jollekin eläimelle... Eikä sitä oikein voi estää mitenkään. Harmittaapa vaan niin pirusti, kun miettii millasen kuvan tällanen söpö Hamtaro-syrkki antaa ihmiselle, joka ei ole niin perehtynyt hamstereihin.
Sehän tietysti vahvistaa sitä oletusta, että hamsterit on juuri niin kun vallitseva käsitys sanoo. Pikkutyttöjen ihania söpöjä helppoja halpoja persoonattomia lelupörriäisiä, joille riittää se eväsboksi kodiksi! Tai ainakin mulle tulee heti sellanen mielikuva, että ahaa, tuo Hamu-talvikko ei ainakaan omista ihmistä joka olisi erityisen perehtynyt asiaan.

Näinhän se välttämättä ei ole, mutta sellanen kuva siitä tulee. Ja toivon että Suomi vois olla tällanen uudisraivaaja jyrsijämaailmassa, että ihmiset kaikin puolin huolehtisi parhaansa mukaan kaikista kontolleen ottamistaan elollisista.

Meni taas ohi aiheen.
Ne nimet.
Olen tällanen kiihkohamsteriharrastaja, siksi rinnastan hamsterit tässä nyt ihmispentuihin. Eihän omalle lapsellekaan anneta vaan sitä nimeä joka on myös naapurinkin lapsella, vaan sille halutaan antaa nimi jota jaksaa sitten hokea ties kuinka monta kymmentä vuotta. Miksi sitten mille tahansa muulle vois antaa vaan jonkun nimen, sellasen "no kun mun serkun kummin kaimallakin on Viliksi nimetty talvikko"?
Väkisin tulee samoja nimiä mutta pitääkö TAHALLAAN valita aina sama nimi kun jollakin toisen hamsterilla. Hyviä nimiä voi tietysti kierrättää, mutta sori nyt vaan, en näe että Hamtaro olis yksi niistä...

Itse tykkään yleensä todella paljon kasvattajien antamista nimistä, enkä malta odottaa, että joskus hamassa tulevaisuudessa saan itse ehkä nimetä talvikkovauvoja. Tykkään myös keksiä kutsumanimiä kasvattajien antamista virallisista nimistä. Miksei ns. tavalliset hamsteriharrastajat viitsi nähdä niin paljoa vaivaa kun kasvattajat?

Hyvä on, hyvä on... En voi väittää että esimerkiksi oikealta nimeltään Virnaperhosen niin sanotusti oikea kutsumanimi olisi yhtään sen hohdokkaampi kun joku iänikuinen Nuppu... Virnaperhosta aiottiin ensin sanoa Virnaksi, mutta koska ärrävika, siitä tuli Vilja. Vilja ja Lilja, heh heh, ihan kun jonkun kuusvuotiaan nimeämät.
Mutta hätä ei ole tämän näköinen: harvemmin meillä näitä lapsia sanotaan Viljaksi ja Liljaksi!

Terveisin minä, joka sanon hamstereitani Lilluskakski ja Rääbelssöniksi.

Rääbelssön, tuo kauniista nimistä kaunein.


No eikö se näytäkin ihan Lilluskalta?

1 kommentti:

  1. Onhan ne nimibuumit kyllä ihmisnimissäkin, nykyään jokanen lapsi on Onni tai Ella tai Elias tai joku vastaava... Eipä sille mitään voi, ja itte kovasti vältän massanimiä ihan sillä että oon ah-niin-erilainen ja haluan jotenkin kovasti että mun hamsterit ei omista samaa nimeä kun viis muuta hamsteria jotka tulee näyttelyssä vaikkapa vastaan. Meiltä tosin löytyy Viuhti ja Ninni jotka molemmat on melkoisen massaa, mut meillä ne on mietitty kovinkin tarkasti ihan sen mukaan että miltä nuo hamsuttimet näyttää ja siksi koska ollaan kamalan pahoja muumifaneja. Sit löytyy Maggie aka Maggis, se tulee sen kasvattajanimestä. Entinen talvikko oli Juksu, toista ei oo vielä tullu vastaan. Nyt mietitään uudelle hamsulaiselle nimeä, on jo pitkä lista, mutta vaikea sanoa mikä niistä päätyy sen oikeaksi nimeksi sitten. Sain kuitenkin luvan jo etsiä norjalaisen luontonimen, joten ehkä tää tulee sitten olemaan vielä erikoisempi. :D Hamstereiden nimissä, niinkun lemmikkien nimissä usein mun mielestä muutenkin, on se että niiden on kiva olla suht lyhyitä ja helppoja, koska muuten ne lyhenee usein puheessa joksikin lyhyeksi kuitenkin. Ja jos joku nyt sattuu nimeämään hamsterinsa Täpläksi tai koiransa Mustiksi, niin ei kai se niin paha oo, tärkeempää ois hoitaa hyvin sen eläimen asiat. Ei nimi hamsteria pahenna ellei hamsteri (tai omistaja) nimeä. ;)

    VastaaPoista