keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Kolme itämaan tie-- eiku hamsteria

Jyrsijöilläkin pitää toki olla joulu - mutta ei tietenkään mitään isoja lahjoja, koska minun äitini ei jaksa enää tätä tavaranpaljoutta joka tursuaa joka saakelin nurkasta.

Siispä tänä jouluna meillä kiskottiin joulukeksiä eli tuollaisia mustikka- ja yrittikiekkoja.

Isosisko tuli jouluksi oman syrkkiksensä kanssa meille, mutta tämä "kummityttö" kyllä sai joululahjaksi upean kaarnamökin... Ihan vaan kun sillä on vähemmän tavaraa kun meillä!

Asiaan.

Haluaisin tässä nyt tämän lahja-aiheen kautta hieman ihmetellä hamsteritarvikkeita, niiden myyjiä ja ostajia.
Koska suoraan sanottuna saatan yhä edelleen järkyttyä, kun seilailen lemmikkitarvikeliikkeissä. Suomenhan pitäisi olla (Saksan lisäksi?) johtavia jyrsijämaita. Tai siis ymmärtääkseni täällä tajutaan vähän paremmin hamstereiden päälle, mutta ei perkele, ei se kyllä kaikkiin päde!

Voe mahooton! Muovijuoksupyörä!

Kaarnamaja on ihana, samoin yrttikiekot joiden tuoteselosteissa ei mainita keinotekoisia säilöntä- tai väriaineita (ovat muuten Saksasta). Eikö ne ihmisistäkin näytä ihanilta ja sopivilta hamstereille?
Ei ilmeisesti kun edelleen näkee kuvia netissä hamsteriparoista, jotka viettää "luksuselämää" muovipalatsissa muovimökissä muovikippojen ja kuppien ja ihanminkävaanmuovijutun kanssa. Kuka on saanut pieneen päähänsä sellasen ajatuksen, että muovi on ehdoton ykkönen elämille, jotka luonnossakin nukkuu heinäpesässä tai kannonkolossa?

Suorastaan yököttää katsoa miten ihana puhtaanvalkea talvikko kurkkaa helvetillisen pinkistä glitterilinnakkeesta. En ole totaalisesti muovisia virikkeitä vastaan, mutta mielestäni sen ei pitäisi hamstereilla olla päämateriaalina kodin sisustuksessa.

Kenellekään ei ole sitten tullut mieleen esimerkiksi se, miten epähygieeninen hirvitys joku umpinainen muovitalo on. Muovi ei hengitä, toisin kun puu (joka ei toki sekään maagisesti torju bakteereita), joten sinne kerääntyy kosteutta sun muuta joka on aika pikkusen ikävä homma sille hamsterille... Vielä kun jotkut sankarit keksii kusta sinne nukkumapaikkaansa. Niiku meidän Lilluska.

Meillä tykätään nylkeä kaarnamökkejä.

Ilmeisesti on tavattoman hankalaa yrittää käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä pikkujyrsijöiden kanssa. Lisäksi koen suunnatonta hämmennystä kohdatessani sen ristiriidan, että ihmiset haluaa päästä mahdollisimman halvalla hamstereiden kanssa, mutta SILTI pitää ostaa sitä pesävanua, vaikka vessapaperin käyttö on halvempaa (ja turvallisempaa.) Sitä paitsi vessapaperin silppuamisessa on paljon enemmän mielekästä puuhaa sille elukalle, kun valmiin vanuhötön kuskaaminen pesään.

Siitä vaarallisuudesta vielä sen verran, että pesävanu ei välttämättä aiheuta vaaratilanteita, mutta sen kanssa riski on suurempi kuin paperin. Ja minä yritän ainakin minimoida riskit, koska en ihan kamalan mielelläni katso kun hamsterini kakkaa pinkkiä lankaa kun vanu on kietoutunut pötköksi sen masussa.

Hamsterit tykkää touhottaa, maistella asioita, purra, raadella, rikkoa, repiä... Pahvi, puu ja savi vaan yksinkertaisesti sopii paremmin virikkeiden materiaaleiksi kun se saatanan muovi jota on muutenkin joka paikassa.

Että hyvällä joulumielellä taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti